Karel de Grote Hogeschool
Brusselstraat 45 - 2018 ANTWERPEN
03 613 13 13
info@kdg.be
Simulate 423821/2437/2324/1/35
Studiegids

Simulate 4

23821/2437/2324/1/35
Academiejaar 2023-24
Komt voor in:
  • Graduaat in het internet of Things, trajectschijf 2
Dit is een enkelvoudig opleidingsonderdeel.
Studieomvang: 10 studiepunten
Totale studietijd: 250,00 uren
Dit opleidingsonderdeel wordt gequoteerd met een G (geslaagd) of een NG (niet geslaagd).
Tweede examenkans: wel mogelijk.
Delibereerbaarheid: Voor dit opleidingsonderdeel moet je slagen (wordt nooit gedelibereerd).
Men kan dit opleidingsonderdeel niet volgen binnen een
  • examencontract (met het oog op het behalen van een creditbewijs).
  • examencontract (met het oog op het behalen van een diploma).
Coördinator: Aarts Martine
Andere docenten: Reinenbergh Jeroen, Van Gompel Hans
Taalvak: Nee
Onderwijstalen: Nederlands
Kalender: Semester 2

Studiematerialen algemene info: Verplicht

Alle studiematerialen en referenties naar (mogelijk online) materiaal vind je op de elektronische leeromgeving of krijg je van de docent(en).

Werkvormen algemene info

Dit vak wordt aangeboden volgens de principes van authentiek onderwijs dat inzet op praktijkgericht leren. Dit wil zeggen dat je op een projectmatige manier aan de slag gaat met realistische uitdagingen uit het werkveld. Je doet dit in co-creatie met medestudenten, coaches én professionals. Er wordt gekozen voor flipping the classroom waarbij digitaal studiemateriaal wordt aangeboden, in combinatie met contactonderwijs op de campus of online. Tijdens de contactmomenten wordt gewerkt op basis van de voorbereiding van de student. Het contactonderwijs (online of op de campus) wordt gecombineerd met begeleid zelfstandig leren en coaching.

Contacturen
Tijdens de contacturen werk je onder begeleiding aan de leerdoelen van dit vak. Je verwerft nieuwe concepten en gaat tijdens workshops online of op de campus met praktische oefeningen aan de slag.

Begeleid zelfstandig leren

Tijdens het begeleid zelfstandig leren werk je onder begeleiding (zelfstandig of in groep) aan je projecten, verwerk je de conceptuele inhouden, werk je doelgericht aan het verwerven van de leerdoelen en bespreek je je vorderingen met je coach.

Werkvormen

Totale studietijd250,00 uren

Leerresultaten

CodeOmschrijving
OLR1Explore: De gegradueerde heeft inzicht in alle onderdelen van de keten van Internet of Things met kennis van sensoren, actuatoren, embedded systems, netwerken, databases, computing en usability en herkent hierin de (nieuwe) mogelijkheden voor IoT-toepassingen en -diensten.
OLR2Solve: De gegradueerde is in staat een IoT-opdracht te analyseren en gebruik te maken van gestructureerde designmethodes om zo tot één of meerdere praktisch realiseerbare en gebruiksvriendelijke technische oplossingen te komen, passend bij de eindgebruiker.
OLR3Implemente: Op basis van een gestructureerd ontwerp kan de gegradueerde de verschillende onderdelen van de IoT-keten samenbrengen om een IoT-toepassing van beperkte complexiteit te realiseren en documenteren. Hij/Zij bouwt, configureert, programmeert, connecteert, installeert en optimaliseert het IoT-systeem met aandacht voor duurzaamheid, veiligheid en usability.
OLR4Maintain: De gegradueerde test en onderhoudt bestaande en nieuwe IoT-systemen, en voert op basis van zijn expertise de nodige wijzigingen, vervangingen of optimalisaties door.
OLR5Manage: De gegradueerde stelt de gewenste toekomstige situatie binnen een praktische IoT-opdracht vast, structureert de IoT-opdracht in taken en deeltaken, en volgt een nauwgezette planning met meetbare doelen.
OLR6Research: De gegradueerde heeft een probleemoplossend denkvermogen, weet hoe hij/zij welke bronnen kan raadplegen om problemen op te lossen, en heeft de ingesteldheid om hulp te vragen bij problemen.

Leerdoelen

  1. Je analyseert de onderdelen van de IoT-keten uit een authentieke opdracht om zo tot een praktisch realiseerbare en duurzame oplossing te komen.
  2. Je realiseert een gebruiksvriendelijke en duurzame IoT-toepassing van beperkte complexiteit op basis van een gestructureerd ontwerp en documenteert elke stap van het door jou doorlopen proces.
  3. Je test je IoT-systeem in de authentieke context en voert de nodige wijzigingen en optimalisaties door.
  4. Je raadpleegt zelfstandig de vereiste bronnen en personen en gebruikt de verworven informatie om een probleem op te lossen.

Leerinhoud

In dit vak kies je zelf een probleem en bedenkt hiervoor een passende IoT-oplossing die je volledig uitwerkt tot een prototype met oog voor goed vakmanschap. Je zorgt voor een duurzaam, getest en geoptimaliseerd prototype met oog voor gebruiksvriendelijkheid: jouw afstudeerproject.

Instap- en studiebegeleiding

Bij dit vak hoort vakgeïntegreerde studiebegeleiding:

  • vakspecifieke begeleiding door docenten bij de projecten en zelfstudie;
  • vakoverstijgende begeleiding door coaches zowel individueel als in groep.

Voor andere vormen van studiebegeleiding kan je terecht bij je coach, die je kan doorverwijzen i.f.v. specifieke studiebegeleiding.

Evaluatie algemene info

Voor dit vak wordt een geslaagd/niet-geslaagd beslissing genomen zonder numerieke waarde.

Je studievoortgang voor dit opleidingsonderdeel wordt permanent geëvalueerd aan de hand van een combinatie van volgende evaluatievormen:

Opdrachten:
Doorheen de lesweken toon je jouw voortgang voor de leerdoelen van dit opleidingsonderdeel aan door middel van individuele en/of groepsopdrachten. De opdrachten worden formatief beoordeeld, waarna je op basis van de ontvangen feedback een herwerkte versie kunt indienen.

Toetsen:
De kennis en het inzicht die nodig zijn om de leerdoelen te kunnen behalen, worden geëvalueerd middels één of meerdere aangekondigde toetsen. Zowel open- als gesloten-boektoetsen zijn mogelijk.

Observatie van het functioneren (niet herhaalbaar) :
Je wordt formatief geëvalueerd op aspecten die te maken hebben met je handelen, gedrag of inspanningen tijdens het leerproces, zowel tijdens de onderwijsactiviteiten on campus, online als op de werkplek.

Hierbij wordt gekeken naar aspecten als:

  • inhoudelijke deskundigheid;
  • het taakproces;
  • het samenwerkingsproces;
  • persoonlijk (beroeps-)functioneren.

Beroepsproduct
Je levert een functioneel IoT-prototype af als oplossing voor een beroepsinhoudelijk probleem.

Portfolio en portfoliogesprek:

Op het einde van het semester neem je deel aan het portfoliogesprek om het opleidingsteam ervan te overtuigen dat je de leerdoelen bereikt hebt aan de hand van je portfolio. Dit kan gaan om:

  • Herwerkte opdrachten van tijdens de projectweken;
  • Eigen projecten of initiatieven buiten de context van de projecten van het opleidingsonderdeel.
  • Zelfreflectie i.f.v. het eigen leerproces
  • Feedback die je kreeg van docenten, peers, mentoren, …
  • ...

Op basis van alle bovenstaande evaluatievormen velt het docententeam (mogelijks aangevuld met externe werkveldpartners) een holistisch summatief oordeel dat resulteert in een uitspraak: geslaagd/niet-geslaagd voor dit opleidingsonderdeel. Deze eindbeoordeling wordt aan jou toegelicht tijdens een individueel feedbackgesprek. 

Om deze onderwijsactiviteit te kunnen evalueren, is je aanwezigheid bij toetsen en observatiemomenten verplicht. Je kan je afwezigheid alleen inhalen als dit praktisch mogelijk is en als ze gewettigd is. Je neemt hiervoor zelf contact op met de betrokken docent zodra je terug aanwezig bent.


Evaluatie

Evaluatie(s) voor de eerste examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tijdens semester 2Beroepsproduct0,00
Tijdens semester 2Combinatie van evaluatievormen100,00
Tijdens semester 2Portfolio - met evaluatiemoment in de examenperiode0,00
Evaluatie(s) voor de tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tweede zittijdBeroepsproduct0,00
Tweede zittijdCombinatie van evaluatievormen100,00
Tweede zittijdPortfolio - met evaluatiemoment in de examenperiode0,00
Evaluatie(s) voor beide examenkansen, niet herhaalbaar in tweede examenkans
MomentVorm%Opmerking
Tijdens semester 2Observatie van het functioneren0,00

Uiterste inschrijfdatum

Voor dit opleidingsonderdeel kan je slechts inschrijven tot 3 weken na de start van het opleidingsonderdeel.

Studiekosten

Voor het verbruiksmateriaal verbonden aan dit vak wordt een forfaitaire kost van 50 EUR aangerekend.

Omschrijving volgtijdelijkheid

eerder ingeschreven voor Simulate 3 Sem1 OF simultaan te volgen met Simulate 3 Sem1.

Je kan dit opleidingsonderdeel opnemen in je programma indien je eerder ingeschreven was voor of het samen opneemt met Simulate 3 (sem1 of sem2)